Εκτύπωση
Τα Τεύχη Μας
Α.Λ.Μ.Α. #11
Εμφανίσεις: 25

Για την ευγένεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς είχε ακούσει πολλά. Πάρα πολλά. Από τη μαμά της, από τις δασκάλες σε όλες τις τάξεις του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου… γενικά από όλους όσους θέλησαν να την βοηθήσουν να συμπεριφέρεται σωστά και ευγενικά στον έξω κόσμο. Και μετά ήρθε και το διαδίκτυο. Κι εκεί της έμαθαν και άλλα: δικαιώματα και υποχρεώσεις στο διαδίκτυο, προστασία προσωπικών δεδομένων και νέους όρους όπως «Good digital citizen» και «Netiquette». Χιλιάδες διαλέξεις από τους γονείς της για τα ηλεκτρονικά ίχνη, για την επικινδυνότητα να ανεβάζει φωτογραφίες της στο Instagram, για την ευγένεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από την μετακόμιση της οικογένειάς της στην Ιταλία. Της ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί μακριά από τους φίλους της και τις παλιές συνήθειες. Σύντομα κατάλαβε ότι η καθημερινή επικοινωνία με την παρέα της θα γινόταν μόνο μέσω Instagram. Όλα της φαινόταν διαφορετικά. Δημοσίευε φωτογραφίες από την καινούρια της ζωή και τα συναισθήματά της εκφρασμένα σε μία ετικέτα: «Το παλιό ήταν καλύτερο….το παλιό σχολείο, το παλιό πάρκο, το παλιό καφέ..». Δεν είχε σκεφτεί τις συνέπειες μιας «δημόσιας ζωής». Σύντομα συνειδητοποίησε, με άσχημο τρόπο, πως οι φωτογραφίες της και τα σχόλιά της προσέβαλαν ορισμένα άτομα από τον νέο της κύκλο, τα οποία με πολλή αγένεια σχολίαζαν τις αναρτήσεις της. Delete και block? Όχι. Ήθελε δύναμη να τους αγνοήσει και να μην φερθεί κι εκείνη με παρόμοιο τρόπο. Ήθελε δύναμη να εφαρμόσει όλα όσα είχε μάθει τόσο καιρό. Ήθελε δύναμη να συνειδητοποιήσει ότι δεν έπρεπε ίσως και η ίδια να κρίνει τόσο γρήγορα την καινούρια της ζωή. Σταδιακά της έγινε ξεκάθαρο πως η ανωνυμία που προσέφερε το διαδίκτυο ήταν ελκυστική σε κάποιους, ακόμη και στην ίδια!

Τότε ήταν που αποφάσισε να αφήσει πίσω την παλιά της ζωή, ψηφιακά τουλάχιστον. Δεν ήθελε να μείνει προσκολλημένη στις αναμνήσεις της χωρίς να δώσει μια ευκαιρία σε καινούριες να τις αντικαταστήσουν. Αποφάσισε να σβήσει όλες τις αναρτήσεις. Όμως τα αρνητικά σχόλια την είχαν επηρεάσει σημαντικά. Κατάλαβε ότι το μόνο που επιθυμούσε ήταν θετικές αντιδράσεις στις δημοσιεύσεις της. Μία μόνο ιδέα τριγυρνούσε το μυαλό της. Αγνόησε κάθε σκέψη που την απέτρεπε από τον σκοπό της και γρήγορα έβγαλε την φωτογραφία. Δημοσίευση ή όχι;