Εκτύπωση
Τα Τεύχη Μας
Α.Λ.Μ.Α. # 2
Εμφανίσεις: 58

 Αλέξιος Γιαχούδης

Χρίστος Γιαχούδης

Τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, με συντομογραφία 5G, είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων.

Οι τεχνολογίες αυτές έχουν δημιουργηθεί, ώστε να εκπέμπουν τηλεπικοινωνιακά σήματα στο εύρος συχνοτήτων 3,5-4,2 GHz του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, το 5G μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 3 Gbps (Gigabits per second) ταχύτητα μεταφοράς πληροφορίας, δηλαδή τρεις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν της προηγούμενης τεχνολογίας 4G. Υπό ιδανικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) και τα 10 Gbps. Δηλαδή, περίπου 33.000.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του 4G!

Ίσως να θεωρείτε τα νούμερα αυτά εντυπωσιακά… γιατί όντως είναι εντυπωσιακά! Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Η νέα αυτή τεχνολογία είναι ένα άλμα στον χώρο της μεταφοράς δεδομένων και της επικοινωνίας, που θα προσφέρει ασύλληπτες ταχύτητες. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι αδύνατον να μην υπάρξει αντίλογος, όταν συμβαίνει μία τόσο μεγάλη αλλαγή. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 5G, άρχισαν να αναδύονται νέες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον κόσμο. Είναι, όμως, τόσο επικίνδυνο όσο ισχυρίζονται; Είναι, όντως, μία θανατηφόρα ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο; Είναι, μήπως, ένας νέος τρόπος να κλέβουν οι “hackers” τα προσωπικά μας δεδομένα;

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το 5G αποτελεί αίτιο πρόκλησης καρκίνου ή άλλων ασθενειών… Μέχρι σήμερα, (σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.) καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει οποιαδήποτε ασθένεια με την έκθεση του ανθρώπου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, συμπεριλαμβανομένου και του 5G. Βέβαια, επειδή τα κινητά τηλέφωνα (κύρια πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα στατιστικά στοιχεία είναι ελλιπή και είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μελέτες, όμως, που έγιναν σε ζώα τα οποία ήταν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν  έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες τέτοιου είδους (5G) δεν ανήκουν στο φάσμα των ιονιζουσών (π.χ. ακτίνες Χ, ακτίνες Γ, υπεριώδεις), οι οποίες όντως προκαλούν βλάβη στον οργανισμό. Όταν, δηλαδή, ο άνθρωπος εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα μόρια να ιονίζονται και να προκαλείται βλάβη στους ιστούς.

Μία άλλη θεωρία που  υποστηρίζεται από τους «συνωμοσιολόγους» (χωρίς βέβαια να έχουν κάποιο δυνατό και πειστικό επιχείρημα) είναι η ευκολότερη κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω του 5G. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ “Hardware” και “Software”. Το 5G προσφέρει απλώς μεγαλύτερες ταχύτητες (Hardware) στην μεταφορά πληροφορίας. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσει κάποιος (Software), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ταχύτητα. Είναι, λοιπόν, και αυτή μια  αβάσιμη θεωρία.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παύουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και πως δεχόμαστε οτιδήποτε καινούργιο χωρίς πρώτα να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά του. Όπως, επίσης, δεν απορρίπτουμε την καινοτομία, δημιουργώντας για κάθε νέα εφεύρεση μια θεωρία συνωμοσίας. To 5G δεν προκάλεσε τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) (!). Το μόνο που μπορεί να κάνει η ακτινοβολία είναι να δημιουργήσει βλάβη στους ιστούς του οργανισμού -λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Μάλλον θα είναι λίγο δύσκολο για μια «άκακη» ακτινοβολία να γεννήσει έναν μεταδοτικό και θανατηφόρο ιό. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει αποκλείσει ακόμη την πιθανότητα η ακτινοβολία να προκαλέσει μακροπρόθεσμα κάποια βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό…

Βικιπαίδεια (η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια). 5G. Ανακτήθηκε Ιανουάριος 26, 2021 από https://el.wikipedia.org/wiki/5G (ορισμός)

Επιχειρώ (ιστοσελίδα). Με απλά λόγια: Τι είναι και πώς πρόκειται να αλλάξει τη ζωή μας;. Ανακτήθηκε Ιανουάριος 26, 2021 από https://www.epixeiro.gr/article/83575 (ορισμός)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). (27 Φεβρουαρίου 2020). Radiation: 5G mobile networks and health. Ανακτήθηκε Ιανουάριος 26, 2021 από https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-5g-mobile-networks-and-health

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). (8 Οκτωβρίου 2014). Electromagnetic fields and public health: mobile phones. Ανακτήθηκε Ιανουάριος 26, 2021 από https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones